maanantai 3. maaliskuuta 2008

Mistä tulen muistamaan Lissabonin matkan?

Toistaiseksi Lissaboniin liittyvät postaukseni ovat olleet lähinnä pintaraapaisuja ja ostoksieni esittelyä. Ostosesittelyjä on tulossa vielä lisääkin, mutta sitä ennen voisin hieman syvemmin esitellä teille mieleenpainuvimpia asioita Lissabonissa ja Portugalissa yleensä.

Sää
Siinä missä paikalliset vielä pitivät talvitakkejaan itsepäisesti yllään, me suomalaiset kuljimme t-paidoissamme ja keväisissä mekoissamme pitkin Lissabonin katuja. Paikallisten mukaan kevät alkaa Portugalissa vasta maaliskuussa, mutta meitä pohjoismaalaisia se 20 asteen lämpötila kyllä lämmitti jo mukavasti. Varsinkin auringossa ilma tuntui jopa paikoitellen kuumalta, joten sää todellakin oli upea. Myös paljon pelkäämiämme sateita ei tämän viikon aikana näkynyt, joten Lissaboni painui mieleen ihanan aurinkoisena ja keväisenä.

Talot
Yhtenä kauneimpana asiana Lissabonissa voidaan pitää sen rakennuksia. Pienet, mutta korkeat rakennukset ovat toisissaan aivan kiinni, ja kun kaupunkia katselee vähän korkeammalta kukkulalta tekee mieli lähteä laskeutumaan rantaa kohti talojen kattoja pitkin. Kissat olivat tämän kulkuväylän jo keksineetkin, sillä usein niitä näki kulkemassa lämpimillä katoilla auringon paisteessa.


Opas
Matkan aikana oppaanamme toimi noin kolmekymppinen nainen, joka oli puoliksi suomalainen ja puoliksi portugalilainen. Hän on opiskellut matkailualaa Lissabonin yliopistossa, sekä suorittanut samalla oppaan tutkinnon sekä portugaliksi, että suomeksi. Hänestä näki, kuinka hän nautti työstään. Omien sanojensa mukaan hän toimii kahden eri kulttuurin yhdistäjänä, ja hänellä onkin etunaan se, että hän tuntee sekä Portugalin, että Suomen kulttuurit.

Ostosmahdollisuudet
Tästä en rupea sen suuremmin runoilemaan, mutta Lissabonissa shoppailun ystävät kyllä pääsevät nauttimaan. Valinnan varaa löytyy, ja aikaa saa kulumaan pelkkien ostoksien tekoon jopa useita päiviä, jos niin haluaa. Ostettavaa löytyy myös monelle eri kukkarolle.

Kulkuvälineet
Lissabonissa välimatkat voivat venyä pitkiksi ja jalat pääsevät väsymään kävellessä. Kun kaupunkia on ensin ihastellut muutaman päivän ajan jalan, on aika hypätä metroot, raitiovaunuun, bussiin tai taksiin. Eräs helppo tapa tutustua kaupunkiin on hypätä raitiovaunuun numero 28, ja kiertää kaupunki maisemia ihastellen. Me emme tätä ehtineet tekemään, ja se jäikin harmittamaan. Metroa käytimme kuitenkin muutaman päivän ajan. Myös taksilla tuli ajettua pari kertaa, sillä taksimatkat ovat Lissabonissa naurettavan halpoja. Lähtöhinta on päivisin 2 euroa ja iltaisin vastaava hinta on vain 50 senttiä kalliimpi. Eikä se eteneminenkään kallista ole, sillä usean kilometrin matkan hinnaksi yöaikaan tuli vaivaiset 4 euroa.


Sintra
Päiväretki Sintraan ja sen lähiseuduille oli myös yksi muistettava kokemus. Kyseessä on UNESCOn maailmanperintökohde, sekä Portugalin toiseksi suurin kaupunki. Vierailimme Sintran vanhassa kaupungissa, jossa kävimme vanhassa linnassa. Linnoja sinänsä on reissatessa tullut nähtyä, joten tämä vierailu ei ollut reissun ikimuistoisinta antia. Mieleen painuivat parhaiten kapeat kujat, joissa minibussimme kaarteli, henkeä salpaavat maisemat, sekä vierailu Manner-Euroopan läntisimmässä kohdassa.

Suoraan edessä Atlantti ja 6000 kilometrin päässä New York.

Ruokakulttuuri
Portugali ei ole tunnettu maittavista ruuistaa, ja kasvissyöjälle ruoka ei ole kulinaristinen elämys. Maassa syödään hyvin paljon kalaa sekä äyriäisiä, ja usein varsinkin turisteille suunnatuissa portugalilaisen ruuan ravintoloissa ei listalta edes löytynyt kasvisruokaa. Kasvisruokaa kyllä sai pyydettäessä jokaisesta ravintolasta, mutta usein näiden annosten taso oli huono. Sain esimerksi ylikallista pakastepizzaa, jonka päälle oli lisätty extra annos juustoa ja herkkusieniä, sekä kaksi kertaa lautasellisen joko kylmiä tai lämmitettyjä säilyke- ja tuorevihanneksia riisillä ja ranskalaisilla. Parasta ruokaa söimmekin aasialaisissa ravintoloissa, joista intialaiset ravintolat olivat parhaita.

Huumeet
Lissabonissa huumeita myydään kadulla varsin avoimesti. Meille oli kerrottu asiasta ennen matkaamme, mutta silti asia yllätti. Huumeita ei tosin tarjottu muualla, kuin yhdellä vilkkaimmista kävely- ja ostoskaduista. Muutaman sadan metrin matkalla meille tarjottiin huumeita kolme kertaa. Onneksi huumekauppiaat tosin uskoivat kerrasta, eivätkä jääneet jakuttamaan samalla tavalla, kun ravintolapöytiin rihkamaa myymään tulleet kauppiaat.

Mosaiikkikivikadut
En tiedä varsinaista nimitystä näille kaduille, mutta Lissabonissa jokainen kävelykatu oli tehty mosaiikkikiven kappaleista. Kadut olivat toki kauniita, mutta korollisille kengille ne eivät tehneet hyvää. Oppaankin mukaan varsinkin iltaisin, korosta kivien väliin jäänyt kenka on varsin tuttu näky. Tulipahan se itsekkin todettua.

Fado-laulu
Fado-laulu on portugalilaista perinnelaulua, joka tarinan mukaan on saanut alkunsa, kun naiset kaivaten lauloivat merille lähteneiden miestensä perään. Nykyisin fadoa laulavat sekä miehet, että naiset, ja sen sanoitukset voivat käsitellä myös positiivia asioita, kuten arkipäivän askareita ikävän sijasta.

Kuva

Ei kommentteja: