keskiviikko 12. maaliskuuta 2008

ARN - Temppeliritari


Arn - Temppeliritari alkaa polttavan kuumalta aavikolta. Elokuvan ensimmäiset minuutit täyttyvät taitelusta. Sen päätteeksi sankarimme vaipuu ajatuksiinsa, elokuva on alkanut.

Arn - Temppeliritari perustuu Jan Guilloun menestyskirjoihin. Elokuvana se on ensimmäinen suurtuotantoelokuva pohjoismaissa. Elokuvaa ovat tehneet yhdessä niin ruotsalaiset, tanskalaiset, norjalaiset kuin suomalaisetkin. Se onkin varsin näyttävää katsottavaa, ja kekseliäs tapa käyttää elokuvassa kolmea eri kieltä (ruotsia, englantia ja hepreaa) toimii ainakin mielestäni loistavasti.

Ensimmäisen reilun tunnin ajan elokuvassa kerrotaan kuka Arn on, mistä hän on kotoisin, ja mikä on hänen tarinansa. Katsojalle kerrotaan syitä siihen miksi Arnista tuli temppeliritari (ja toki myös se, mikä ihme temppeliritari edes on). Elokuvan loppuosa sijoittuu elokuvan nykyhetkeen, aikuiseen temppelisoturiin, ja hänen tehtäväänsä.

Elokuva koostuu rakkaudesta, menetyksestä, taisteluista ja päämääristä. Tarina soljuu eteenpäin varsin rivakasti. En tiedä kuinka armollisesti elokuva jäljittelee alkuperäisteosta, mutta välillä tuntuu, että tekijöille on iskenyt kiire. Kaikki tärkeä pitää saada esitettyä elokuvassa, mutta silti tarinaa pitää saada kuljetettua nopeasti eteenpäin. Silti elokuvan perässä pysyy hyvin mukana.

Jään odottelemaan jatko-osaa, sillä uskon sen tuovan selityksiä ja syvyyttä tiettyihin henkilöhahmoihin ja itse tarinaan.

Arn - Temppelisoturi oli kelpo katsottavaa. Näyttävyydellään se muistuttaa aivan Hollywood-kollegoitaan. Suosittelen elokuvaa kaikille historiallisista ja romanttisista elokuvista kiinnostuneille, jotka rakastavat seikkailuja. Monikielisyys on tämän elokuvan rikkaus.

Kuva

Ei kommentteja: